Tuesday, December 29, 2009

CiTe KeDai KoPi

Cite kedai kopi...huahuahuahuahuahua.....aq ade cite tntg bos2 skrg ni yg prsn depa ni baguih sgt2...cite ni adlh pkra bnr yg aq kaji n sldik sndri...huhuhu...bos2 ni pn bkn bos bsr pn,,,depa ni pn dpt arhn dpd pihak atsn je tp mngalahkan big boss je lagaknya...huh..!!


Ade bos ni yg prsn depa ni pndai,,,lbh pndai la dpd bdk2 bwhn depa..konon eksyen le sbb dia lbh berkuasa n pgkt tgi skit je dr bdk bwhn...arah itu ini kt bdk2 bwh dia...sume nk yg perfect...so,,,bdk2 depa bt la pe2 yg ptut yg dh diarahkan...tp yg depa ni...sje je dok kt opis...dok dpn pc...lyn fb la..blog la...ym la....ape2 je la yg seangkatan dgn nya...then ble depa dpt report dr bdk2 depa,,kot ade silap ka,,xbetui ka...depa mula la nk bengang n mrh bdk2 depa tu...ade ke patut mcm tu..??


Sptutnya,,b4 depa nk mrh tu,,,tgk dlu diri sndri tu...ni x,,men nk hentam je bdk2 depa tu...cian tau...dh la pnt2 bt kje...blk2 kne mrh....cian kn??yg depa 2,,dok kt opis,,ber air cond...sejuk lg...xtau bt kje ke ape depa ni??ble ade bdk2 bwh yg cuti,,,bru tau langit tu tggi ke rndah...dh runsing xth nk bt kje...ble ade,,,di mrh2ny...ble xde,,,bru th sshnya nk bt kje tu...len kali..p la ikut skali bt kje tu...ni x,,,th nye nk mengarah je...


Ble smpai 1 tahap tu,,,bdk2 bwhn depa yg lg popular dr depa,,,time tu bru nk rs cmburu la,,bt itu xkne,,bt ini xmnjadi...time tu bru nk bt baik ngn sume org...ada ka patut bos mcm tu??pe la slhny bt kje sme2....ble sume kje2 settle,,sume btl,,yg dpt nme sape?depa jgk kn....xke nme nye mnindas pkerja bwhn tu...ish3....tp ble bdk2 bwh depa lbh popular,,lbh dikenali oleh org2 atsn n big boss,,,time tu bru depa nk rs pelik n jeles...
U olls bos2 yg terbace cite kdai kopi ni,,,kot ade yg terase ht ke kn...sori la ye...tu mknenya mg u olls ni mcm tu...so...sori la ye...hbs tu xreti2 ke nk ubh diri tu...??? huhuhu..


7 comments:

saiful adli mohd hasmi said...

wakakakaaa....
kalau tak suka berhenti jelah keje tue... mungkin bos depa pernah lalui zaman yang sukar dan bijak dalam menguruskan masalah... cuba bagi masalah tu kat diorang... cakap je besar... happah pun tak tau...
nak gaji besar... tapi buat kerja tak puas hati...

sabar yeerrr... ade rezeki lebih sama2 makan....

kadang2 budak2 bawah ni nak jadi hero tapi status cuma pelakun tambahan jer... cari la pengalaman dan belajar lah untuk ilmu...

betul tak?

saiful adli mohd hasmi said...

bagi gua yang ade budak bawahan... sebelum dia masuk keje gua buat sendiri... pastu gua rekemen kat bos nak masukkan diorang ni, bila tanya sanggup kerja dan ada pengalaman, bila kerja cam hampeh.. salah memanjang... baik gua rekemen kawan2 gua yang bijak pandai dan ada pengalam yang baik...

kalau budak2 bawahan gua cuti, tak pe lah... selama ni gua yang buat keje, kadang2 cuti tak bagi tau, tetibe je tak datang.

punch card pun orang yang buat.. gua perati jerrr....

keje bukan banyak... ape sangat keje diorang

hari ni dari pagi mana ade buat apa2... tapi hari2 OT sampai pukul 7.... buat apa? lepak kat site konon kerja, semlam gua cek kat site rupanya sembang2 je lebih pas tu suruh orang belikan rokok pakai kerete kerja... macam ni nak jadi bos... belum suruh kira design lagi... agak nya kalau suruh kira mau terbalikopis ni...wakakakaa

pesan gua... jangan merungut... sebab orang atas pun kene marah dan kene selesaikan banyak kerja mengikut level masing2

kalau tak suka tengok bos kat opis, belajar lah jadi bos dan mintak duduk opis

saiful adli mohd hasmi said...

bos bos ni tak perlu la nak ubah diri, tapi cita cita meraka adalah untuk naik lebih tinggi dan menguruskan kerja2 yang bernilai billion ringgit

EJAZARA'S HOME said...

salam dinda....
awat panas semacam je kat comment n3 ni....huhuhu.
dinda, bagi akak la kita kena tahu sapa kita n level kita. pastu keje kena jujur n ikhlas br ada kepuasan n keseronokan masa keje. sebenarnya samada kita bos atau org bawah, kita ada tanggungjawab masing2, kalo setakat ada arkitek tp x da buruh yg wat keje nak bina bgunan tu, maka impian arkitek nak tgk bgunan cntik tu stakat atas kertas je lah. sama jgak kalo nak suruh buruh tu wat pelan n design mcm arkitek tu jwb dia x dan 2 hari roboh arr bgunan tu...mknanya kita sbagai khalifah di bumi ini sesama menunaikan tanggungjawab masing2....

dinda said...

wkmslm kak eja...mg btol la pe kak eja ckp tu....dinda sokong...tp yg xbestnye ble dpt bos yg perasan dia tu bgs sgt..kje nk mengarah itu ini ngn ank buah tp xnk bt sme2...seolah2 mcm kita ni bkerja tuk dia bkn bkerja bersama2 dia..ade gk bos tu yg xske ngn ank buah dia tp dia memerlukan ank buah dia..cbe kak eja pk..patut ke mcmtu?pastu kt blkg,,cite bkn2 n yg buruk2 je psl ank buah dia..patut ke ade bos mcmtu???lau xske...lpskn je ank2 buah dia tu,,bia depa ikut org len pulak.then bos yg prsan tu,,,amk la ank2 buah bru yg blh lyn pale otak dia,,yg ade pngalman,,yg ade certificate,,yg blh bt kje mcm dia nk,,kn sng cite...

dinda said...

kak eja,,pnglmn n certificate mne bgs?? msti rmai yg ckp crtificate...tol x??tp lau stkat ade crtfcte tp xde pnglmn lgsg..xgne gk kn??org yg dh bkerja brtahun2 tp xde crtfcte pn blh brjy kn kak??mg la crtfcte satu tiket utk kite mlgkh lbh jh lg..tp jgn pndg rendah dgn org yg xde certificate ni sbb xmustahil mereka ni blh pergi lbh jh dpd org yg ade crtfcte dgn pnglmn yg mereka ade n skongan org2 yg tahu potensi mereka..tol x kak eja?

EJAZARA'S HOME said...

salam dinda:
bagi akak dua2 penting. Certificate mcm bonus utk kita mndaki sterusnya. bak senang citer, org lain kena naik ngan tangga, kita blh naik ngan lif. Tp pngalaman brlaku spnjang hidup kita. Tanpa pngalaman seseorg tu lmbat matang. Maknanya bos kena respect seseorg pekerja krn potensi kejenya tp jgn smpai kena pijak kpala ngan pekerja plak. Pekerja plak kena respect bos tu as a leader n kena terima hakikat mmg bos layak dok kat kerusi empuk n bilik aircond ttp jgn smpai amik kesempatan plak bila bos dah baik n faham kita. Yang paling susah dlm hidup kita ni dinda utk memuaskan hati semua pihak so yg paling penting kerjasama dan toleransi. Kerja degn profesional, jgn libatkan hal2 emosi n peribadi.